Fantastyczny przepis na świątecznego łososia...
Fantastyczny przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza. Bije karpia na głowę!
Łosoś to ryba, którą zna i lubi chyba każdy. W przepisie Roberta Makłowicza główną rolę odkrywa jednak sos, który nadaje potrawie zupełnie nowy wymiar smaku.
Marynata:
6 łyżek cukru 4 łyżki soli 100 ml koniaków lub brandy 150 ml octu winnego 100 ml wody biały pieprz łodygi koperkuSos:
2 łyżki słodkiej musztardy 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego i octu winnego kilkanaście kropel sosu Worcestershire (znajdziesz go np. w Carrefourze) 1/ 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu 1 łyżka wody 400 ml oleju rzepakowego 1 pęczek koperkuPrzygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem. Płaty łososia natnij i w nacięcia wsmaruj marynatę. Odłóż w chłodne miejsce na minimum 2-3 dni. Przewróć płaty na drugą stroną raz na dobę. Przygotuj sos. Wszystkie składniki (poza olejem) wymieszaj w miseczce. Dolewaj stopniowo olej, żeby powstała gładka i jednolita emulsja. Zamarynowane plastry łososia połóż na talerzu i polej przygotowanym sosem. Ozdób gałązkami koperku i kawałkami cytryny.Poleca Jakub420 i Robert Makłowicz