• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Vlog o Gotowaniu

Witam na tym blogu będę poruszał temat gotowania.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Przepis Na Duszone bakłażany

 PRZEPIS NA DUSZONE BAKŁAŻANY AUTORSTWA ROBERTA MAKŁOWICZA

SKŁADNIKI

4 bakłażany
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
1 marchewka
1 główka młodego czosnku
2 duże ziemniaki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
ew. 100 ml kwaśnej śmietany
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić na 2 min. do osolonego wrzątku. Odcedzić, odcisnąć dokładnie ręcznikiem papierowym (te nasolone na sicie też odcisnąć). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić bakłażany i lekko je zrumienić. Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na ręcznik papierowy. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i drobno posiekany czosnek, zeszklić. Dodać ziemniaki, wcześniej obrane, pokrojone w kostkę i włożone do miski z wodą, podlać nieco wodą spod ziemniaków. Dodać koncentrat pomidorowy, dusić, aż ziemniaki zmiękną. Dodać bakłażany, posiekane natkę i koperek, posolić do smaku, dusić razem kilka minut, podawać, ew. dodając do każdej porcji kleks kwaśnej śmietany.   

                                                                                 Obraz znaleziony dla: duszone bakłażany

Poleca Jakub420 i Robert Makłowicz

13 kwietnia 2021   Komentarze (2)
fewreth6
13 kwietnia 2021 o 09:35
oszókal on nie podal aótora
fewreth6
13 kwietnia 2021 o 09:35
oszókal on nie podal aótora

Dodaj komentarz

Jakub420 | Blogi